Kruchy placek pachnący miodem i orzechami.Bardzo prosty i szybki w wykonaniu.Możemy go upiec gdy mamy ochotę na coś słodkiego.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki miodu prawdziwego
Piana:
2 białka
1 łyżka miodu prawdziwego
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka wiórek kokosowych
5 dag drobno pokrojonych orzechów włoskich
Dodatkowo:
2 łyżki wiórek kokosowych
mąka pszenna do posypania stolnicy
4-5 łyżek marmolady
1 łyżeczka masła do posmarowania tortownicy
Wykonanie:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie na posypanej mąką
stolnicy wałkujemy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23
cm,posmarowanej masłem.Nakłuwamy widelcem.
2. Tak przygotowane ciasto smarujemy równomiernie marmoladą.
3. Białka przekładamy do miski,następnie ubijamy na sztywną pianę ze
szczyptą soli.Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia
się cukru.
Na koniec dodajemy wiórki kokosowe,miód i orzechy.Delikatnie mieszamy.
Przygotowaną pianę wykładamy na ciasto.
4. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Następnie po
upieczeniu jeszcze gorące posypujemy wiórkami kokosowymi.Studzimy i po
tym czasie kroimy i podajemy.
5.Smacznego.
Smakowite :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńMmmm, zapachniało świętami!
OdpowiedzUsuńJeszcze trzy tygodnie i będą święta:)
OdpowiedzUsuńAromatyczne, iście świąteczne ciasto:)
OdpowiedzUsuń