czwartek, 10 grudnia 2015

Cynamonowe ciasteczka z amarantusem i rodzynkami.

Amarantus użyłam pierwszy raz,doskonale sprawdził się ciasteczkach.Wyszły idealnie kruche,po prostu rozpływające się w ustach.Ich smak podkreśla nutka cynamonu.Dodam,że ciasteczka nie są zbyt słodkie.Możemy je zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły.Ten wspaniały amarantus  i aromatyczny cynamon cejloński otrzymałam od SKWORCU .Zapraszam:)




Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
15 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego mielonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek

dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie z ciasta odrywamy kawałki i toczymy kulki na posypanej mąką stolnicy.Każdą kulkę spłaszczamy formując ciasteczko.
2. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia.
 4.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz