Amarantus użyłam pierwszy raz,doskonale sprawdził się
ciasteczkach.Wyszły idealnie kruche,po prostu rozpływające się w
ustach.Ich smak podkreśla nutka cynamonu.Dodam,że ciasteczka nie są zbyt
słodkie.Możemy je zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły.Ten wspaniały amarantus i aromatyczny cynamon cejloński otrzymałam od SKWORCU .Zapraszam:)
Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
15 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego mielonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie z ciasta odrywamy
kawałki i toczymy kulki na posypanej mąką stolnicy.Każdą kulkę
spłaszczamy formując ciasteczko.
2. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia.
4.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz