Nie wyobrażam sobie świąt bez własnoręcznie upieczonych
pierniczków.Piekę je zawsze kilka dni przed świętami,żeby moja rodzina
sobie podjadała.Ich wcześniejsze upieczenie wprowadza już w świąteczny
nastrój.Pierniczki nie muszą leżakować.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki tortowej
1 szklanka miodu prawdziwego
pół szklanki oleju
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżka masła lub margaryny
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
12,5 dag cukru
1 przyprawa do piernika
Lukier:
1 białko
cukier puder ( około 1 szklanka )
barwniki spożywcze w proszku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
dowolna twarda marmolada
Wykonanie:
1.Miód,cukier,masło,kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka,zagotowujemy i studzimy.
2.Do mąki dodajemy jajka,sodę,olej i wystudzone składniki,następnie
zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2
godziny.
3. Po tym czasie ciasto wałkujemy dość cienko na posypanej mąką pszenną
stolnicy,układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i
pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone pierniczki
studzimy.
4. Następnie pierniczki smarujemy marmoladą i sklejamy.
5. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ) ,aż
lukier będzie miał odpowiednią konsystencję.Lukier mieszamy z dowolnymi
kolorami barwników.
6. Przełożone pierniczki dekorujemy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
7.Smacznego.
Rady:
Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz