Gdy mamy ochotę na coś słodkiego polecam upiec właśnie takie bułeczki.Co
prawda wymagają trochę czasu,ale zapewniam,że warto.Są pyszne,delikatne
i mięciutkie.Jagody goji do nich idealnie pasują.Do upieczenia tych bułeczek użyłam suszonych jagód goji od RAFEX .Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
pół szklanki cukru
5 dag masła
szczypta soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
pół szklanki suszonych jagód goji
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z z jedną łyżką cukru,jedną łyżką mąki i połową
ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe
miejsce.
Masło roztapiamy i studzimy.
Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,masło,utarte jajko z cukrami i
jagody goji,następnie w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko
zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w
ciepłe miejsce,żeby ciasto wyrosło.
2.Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy formujemy niewielkie bułeczki.
3.Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
4.Po tym czasie bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut do zrumienienia.
5.Smacznego.
Rady:
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.Z przepisu wychodzi około 16-18 bułeczek.
Smakowite bułeczki ! Ciekawi mnie smak tych jagód ?
OdpowiedzUsuńDziękuję.Według mnie są lekko kwaśne,ale w słodkim fajnie się komponują:)
UsuńJeśli lekko kwaśne to fajna alternatywa dla rodzynek ;) Przynajmniej jak dla mnie :)
UsuńBardzo fajne są te bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne są te bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję są pyszne:)
Usuń