poniedziałek, 14 grudnia 2015

Piernik z orzechami i rodzynkami.

Bardzo mięciutki i puszysty,możemy go oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową,u mnie za namową moich córek na pierniku znalazła się polewa.Możemy go upiec na świąteczny stół.Smacznego.:)




Składniki:
  Ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu
30 dag masła lub margaryny
6 jajek
4 szklanki mąki pszennej
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
wiórki kokosowe do dekoracji

Wykonanie:
1.Mleko zagotować z cukrem i masłem,wystudzić.
2.Do wystudzonej masy dać miód,mąkę,przyprawę,sodę,amoniak,żółtka i dokładnie zmiksować,następnie wsypać orzechy i rodzynki.
3.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
4.Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
5.Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzić suchym patyczkiem,czy jest upieczone.
6. Cukier wymieszać z kakao i odrobiną gorącej wody,żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdjąć z ognia i mieszać do połączenia składników.Polewa powinna być gęsta i szklista.
7. Gotową polewę rozsmarować na pierniku i odstawić do zastygnięcia.Na koniec udekorować wiórkami kokosowymi.
8.Smacznego.

Rady:
Piernik możemy również oprószyć cukrem pudrem.

2 komentarze: