Pachnące pierniczki idealne na świąteczny stół.Nie wyobrażam sobie świąt bez własnoręcznie upieczonych pierniczków.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
pół kilo mąki pszennej
szklanka miodu prawdziwego
pół szklanki oleju
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżka masła
1 łyżka sody oczyszczonej
12 dag cukru
przyprawa do piernika
Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
1.Miód,kakao,cukier,margarynę i przyprawę do piernika dać do garnka,zagotować i wystudzić.
2.Po wystudzeniu dać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki na około 2 godziny.
3.Po tym czasie wałkować ciasto i dowolnymi foremkami wykrawać
pierniczki.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około
25 minut w temperaturze 170 stopni.
4. Do zimnego białka dać cukier puder i ucierać kilka minut.Gdy lukier ma odpowiednią konsystencję dekorować pierniczki.
5.Smacznego.
Rady:
Ilość cukru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko,jeżeli lukier
jest zbyt rzadki należy dodać jeszcze cukru pudru.A gdy wyjdzie zbyt
gęsty możemy dodać kroplę wody.Z porcji wyszło mi około 80 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz