piątek, 18 grudnia 2015

Świąteczne pierniczki z lukrem.

Pachnące pierniczki idealne na świąteczny stół.Nie wyobrażam sobie świąt bez własnoręcznie upieczonych pierniczków.Zapraszam:)


Składniki:

Ciasto:
 pół kilo mąki pszennej
szklanka miodu prawdziwego
pół szklanki oleju
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżka masła
1 łyżka sody oczyszczonej
12 dag cukru
przyprawa do piernika

Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:
1.Miód,kakao,cukier,margarynę i przyprawę do piernika dać do garnka,zagotować i wystudzić.
2.Po wystudzeniu dać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Włożyć do lodówki na około 2 godziny.
3.Po tym czasie wałkować ciasto i dowolnymi foremkami wykrawać pierniczki.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
4. Do zimnego białka dać cukier puder i ucierać kilka minut.Gdy lukier ma odpowiednią konsystencję dekorować pierniczki.
5.Smacznego.

Rady:
 Ilość cukru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko,jeżeli lukier jest zbyt rzadki należy dodać jeszcze cukru pudru.A gdy wyjdzie zbyt gęsty możemy dodać kroplę wody.Z porcji wyszło mi około 80 sztuk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz