wtorek, 22 grudnia 2015

Piernik w czekoladzie.

Pyszny i bardzo mięciutki piernik z orzechami.Całość dopełnia polewa czekoladowa.Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.Zapraszam:)


 

Składniki:
 2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
pół szklanki miodu
pół szklanki mleka
pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
3 jajka
3 łyżki masła lub margaryny (kopiaste )
3 łyżki przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

dodatkowo:
1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag )
połówki orzechów włoskich do dekoracji

Wykonanie:
1.Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać.Następnie dodać miód i mleko,utrzeć.
2. Mąkę przesiać z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną,dodać do masy i razem połączyć,na koniec wsypać orzechy i wymieszać.
3.Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30cm x 7cm x 9 cm.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
4.Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i posmarować nią jeszcze ciepły piernik,udekorować połówkami orzechów i odłożyć do wystygnięcia.
5. Smacznego.

2 komentarze: