Muffinki choinki podpatrzyłam w internecie,ale tylko podpatrzyłam,bo
wykonanie i składniki to już mój pomysł.Tak mi się spodobały,że
postanowiłam je zrobić.Wyglądają pięknie i mogą być ozdobą świątecznego
stołu.Takimi choinkami możemy zaskoczyć gości.Moje córki były nimi
zachwycone.
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk choinek.
Choinki nie powinny stać dłużej niż dwie godziny od przygotowania ponieważ wafle mocno zmiękną od śmietany.
Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
12,5 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu prawdziwego
2 jajka
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika
Biała masa:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
Zielona masa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
barwnik zielony w proszku
Dodatkowo:
perełki cukrowe
waflowe rożki ( 12 sztuk )
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem,miodem i przyprawą do piernika na
puszystą masę,następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku cały czas
ucierając.Na koniec dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i kakao,całość
dokładnie ucieramy.
Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek (ja dodatkowo używam
papierowych papilotek ).
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym
patyczkiem czy są upieczone.Studzimy i wyjmujemy z formy i papilotek.
2. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,tak żeby nie było grudek.Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,wlewamy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
Muffinki przekładamy do nowych papilotek.
Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy,następnie wyciskamy wokół muffinek,tworząc taką obręcz.Do środka wkładamy rożki waflowe.
Odstawiamy na chwilę,żeby biała śmietana stężała.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,tak żeby nie
było grudek.Studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,wlewamy
przestudzoną żelatynę,dodajemy barwnik i dokładnie ubijamy.
Ubitą śmietanę przekładamy do szprycy i wyciskamy wokół rożków waflowych
formując choinki.
4. Tak wykonane choinki dekorujemy cukrowymi perełkami.Odstawiamy na chwilę do stężenia.
5.Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk choinek.
Choinki nie powinny stać dłużej niż dwie godziny od przygotowania ponieważ wafle mocno zmiękną od śmietany.
Rewelacyjny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńSuper wyglądają takie choinki ! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńCudownie wyglądają. Zjadłabym taką choineczkę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń