Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 jajko
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego koperku
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia
Wykonanie:
1.Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie,dokładnie osączamy na sicie,następnie przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu.Studzimy. Warzywa obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości.Odcedzamy,studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do kaszy dajemy warzywa,koperek,wbijamy jajko,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.
2.Z masy formujemy okrągłe kotleciki i otaczamy w bułce tartej.
3.Uformowane kotleciki wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia.
4.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.
5.Kotleciki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
6.Smacznego.
Kotlety z kaszy jaglanej to ja uwielbiam, te pewnie tez by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierwszy raz i wyszły przepyszne:)
UsuńRobiłam podobne, pychotka!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń