czwartek, 10 grudnia 2015

Kotleciki z kaszy jaglanej i warzyw.

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa i posiada wiele witamin i pozytywnych właściwości dla naszego organizmu.Polecam,więc przygotować takie pyszne i zdrowe kotleciki.Kotleciki są bardzo syte,możemy je przygotować na bezmięsny obiad.Do przygotowania tych kotlecików użyłam wspaniałej i ekologicznej kaszy jaglanej od ECOBLIK .Zapraszam:)





Składniki:
  pół szklanki kaszy jaglanej
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 jajko
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego koperku
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia

Wykonanie:
1.Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie,dokładnie osączamy na sicie,następnie przekładamy do garnka,zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu.Studzimy. Warzywa obieramy,myjemy i gotujemy do miękkości.Odcedzamy,studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do kaszy dajemy warzywa,koperek,wbijamy jajko,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.


2.Z masy formujemy okrągłe kotleciki i otaczamy w bułce tartej.


3.Uformowane kotleciki wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia.


4.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.


5.Kotleciki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
6.Smacznego.


4 komentarze: