Kaszę jaglaną warto jeść ponieważ jest bardzo zdrowa. Sprawdzi się ona
również na słodko w formie deseru. Kasza jaglana pysznie smakuje z
jabłkiem, rodzynkami i miodem. Przyprawiona cynamonem i kardamonem.Do przygotowania tego deseru użyłam ekologicznej kaszy jaglanej i mielonego kardamonu od ECOBLIK . Zapraszam:)
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
2 jabłka
pół szklanki rodzynek
miód prawdziwy do smaku
cynamon mielony według uznania
szczypta mielonego kardamonu
Wykonanie:
1. Kaszę płuczemy zimną wodą i osączamy na sicie. Następnie przekładamy do
garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego
płynu. Podczas gotowania kaszę często mieszamy, żeby się nie przypaliła.
2. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach.
3. Starte jabłka dodajemy do gorącej kaszy, dodajemy miód do smaku,rodzynki
oraz cynamon i kardamon. Delikatnie mieszamy i przykrywamy pokrywką na
kilka kilka chwil.
4. Po tym czasie podajemy jeszcze gorącą kaszę.
5.Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 2 porcje deseru.
Myy pysznie :)
OdpowiedzUsuń