niedziela, 8 listopada 2015

Zupa z soczewicy,makaronu i boczku.

Ta zupa jest bardzo pyszna,rozgrzewająca i syta.Taka w sam raz na chłodne dni.Podajemy bardzo gorącą.
Do jej przyprawienia użyłam bardzo aromatycznych przypraw i ziół : białego pieprzu mielonego  oraz suszonej natki pietruszki   od SKWORCU.Zapraszam:)




 Składniki:
1 duża pietruszka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek czerwonej soczewicy
2 garście makaronu
20 dag boczku wędzonego
sól do smaku
biały pieprz mielony   do smaku
koperek według uznania
 suszona natka pietruszki  według uznania
1 łyżka masła
4 szklanki bulionu warzywnego

Wykonanie:
1. Pietruszkę obieramy,myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy,następnie razem z boczkiem kroimy w kosteczkę. Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy.
2. W garnku roztapiamy masło,wrzucamy cebulę,czosnek i boczek,chwilę przesmażamy,następnie wrzucamy pietruszkę i jeszcze chwilę przesmażamy.Następnie wlewamy gorący bulion,dodajemy soczewicę i gotujemy do miękkości.W połowie gotowania wrzucamy makron i gotujemy.
3. Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,koperkiem i pietruszką.Podajemy bardzo gorącą.
4.Smacznego.



Jesienne zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz