sobota, 21 listopada 2015

Tort piernikowy z jabłkami,udekorowany karmelowymi nitkami.

Może tort nie wyszedł mi tak ładnie jak go sobie wymyśliłam,ale wyszedł mi bardzo pyszny.Uwielbiam zapach pieczonego się piernika.Taki tort możemy upiec na świąteczny stół i dla gości.Zapraszam.





 Składniki:

 Ciasto:
5 jajek
200 ml mleka
200 ml miodu prawdziwego
200 ml cukru
25 masła lub margaryny
4 szklanki mąki tortowej
1 przyprawa do piernika
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka amoniaku
szczypta soli
kilka jabłek
1 szklanka rodzynek

Masa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 łyżki żelatyny

Karmel:
5 łyżek cukru

Wykonanie:
1.Mleko,masło lub margarynę i cukier zagotowujemy i studzimy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do miski przekładamy pozostałe składniki,wlewamy przestudzoną masę i miksujemy na gładkie ciasto.Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do dwóch tortownic o średnicy 25 cm,wyłożonych papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę,następnie razem z rodzynkami posypujemy ciasta.


2.Pierniki pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.Studzimy i wyjmujemy z foremek.


3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,tak,żeby nie było grudek,następnie studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem do smaku.Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.


 4.Każdy upieczony piernik przekrawamy na dwa krążki.( Uzyskujemy 4 krążki ) .Krążki ciasta przekładamy bitą śmietaną.Przełożony tort wkładamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.


5. Cukier wsypujemy na suchą patelnię,następnie podgrzewamy aż cukier się rozpuści,mieszamy aż zacznie się rumienić.Rozpuszczony i zrumieniony karmel nakładamy na łyżkę i za pomocą widelca ciągniemy długie nitki.Nitki układamy na torcie.Uważamy bo karmel jest bardzo gorący.


6.Smacznego.

6 komentarzy: