Składniki:
Ciasto:
5 jajek
200 ml mleka
200 ml miodu prawdziwego
200 ml cukru
25 masła lub margaryny
4 szklanki mąki tortowej
1 przyprawa do piernika
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka amoniaku
szczypta soli
kilka jabłek
1 szklanka rodzynek
Masa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 łyżki żelatyny
Karmel:
5 łyżek cukru
Wykonanie:
1.Mleko,masło lub margarynę i cukier zagotowujemy i studzimy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do miski przekładamy pozostałe składniki,wlewamy przestudzoną masę i miksujemy na gładkie ciasto.Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do dwóch tortownic o średnicy 25 cm,wyłożonych papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę,następnie razem z rodzynkami posypujemy ciasta.
2.Pierniki pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.Studzimy i wyjmujemy z foremek.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,tak,żeby nie było grudek,następnie studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem do smaku.Dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
5. Cukier wsypujemy na suchą patelnię,następnie podgrzewamy aż cukier się rozpuści,mieszamy aż zacznie się rumienić.Rozpuszczony i zrumieniony karmel nakładamy na łyżkę i za pomocą widelca ciągniemy długie nitki.Nitki układamy na torcie.Uważamy bo karmel jest bardzo gorący.
6.Smacznego.
Fajny torcik :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia i również pozdrawiam:)
UsuńTo ciasto woła do mnie z ekranu " Zjedz mnie !" :D
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam piernikowego tortu. Fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńPiękny i pyszny:)
OdpowiedzUsuń