środa, 25 listopada 2015

Kompot z jabłek,cynamonem i anyżem.

Uwielbiam kompot z jabłek.W tej wersji jest bardzo pyszny i aromatyczny.Najlepiej smakuje bardzo gorący.Aby był bardzo aromatyczny do jego przyprawienia użyłam anyżucynamonu Cejlońskiego w laskach od SKWORCU .Zapraszam:)




 Składniki:
 1 kg jabłek
pół laski cynamonu Cejlońskiego
1 gwiazdka anyżu
cukier trzcinowy do smaku
gorąca woda

Wykonanie:
1. Jabłka myjemy i osuszamy,następnie przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
2. Jabłka przekładamy do garnka,dodajemy anyż i pokruszoną laskę cynamonu.Następnie gotujemy,aż jabłka będą miękkie.Po tym czasie kompot słodzimy cukrem trzcinowym,przykrywamy i odstawiamy,żeby nabrał aromatu.
3. Po tym czasie kompot przecedzamy i podajemy.
4.Smacznego.


7 komentarzy: