Idealne do niedzielnej kawki i nie tylko.Ciasto miodowe,polewa czekoladowa i wiórki
kokosowe to pyszne połączenie.Na taki deser każdy łasuch się skusi.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
pół kilo mąki tortowej
2 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
10 dag masła lub margaryny
4 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
6 łyżek cukru
6 łyżek kakao
6 łyżek masła
kilka łyżek gorącej wody
Dodatkowo:
20 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z jajkami i cukrem na puszystą masę,
następnie dodajemy miód i mleko, chwilę ucieramy. Na koniec wsypujemy
przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do
blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do
pieczenia.
Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
2. Upieczone ciasto studzimy, wyjmujemy z blaszki i zdejmujemy papier do pieczenia, następnie ciasto kroimy na kwadraty.
3. Do garnka wkładamy cukier i kakao, następnie stopniowo wlewamy gorącą
wodę, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło i na małym gazie
polewę gotujemy do połączenia się składników cały czas mieszając.
Polewę zdejmujemy z gazu i jeszcze chwilę mieszamy, aż polewa będzie szklista i gęsta.
W przygotowanej polewie zanurzamy kostki ze wszystkich stron. Nadmiar polewy usuwamy.
4. Następnie kostki obtaczamy ze wszystkich stron w wiórkach kokosowych.
5. Tak przygotowane kostki odkładamy do zastygnięcia polewy.
6.Smacznego.
Uwielbiam takie kosteczki, pyszne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kosteczki, pyszne:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Bogusia:)
UsuńSmakowite te ciasteczka:) Nie trudne do zrobienia a bardzo efektowne. To lubię:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam,bo dzisiaj piekłam:)
UsuńJeszcze nie robiłam a wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam zrobić:)
Usuń