To danie możemy przygotować na niedzielny obiad.W ten sposób przyrządzony schab jest soczysty,kruchy i mocno paprykowy.Do jego przyprawienia użyłam papryki czerwonej w płatkach ,która nadaje mięsu bardzo, bardzo paprykowego smaku,oraz aromatycznego białego pieprzu mielonego od SKWORCU .Do tego pyszna czerwona kapusta duszona z jabłkiem.Danie możemy podać z ziemniaczkami.Zapraszam:)
Składniki:
pół kilo schabu
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
papryka czerwona w płatkach według uznania
olej
1 główka czerwonej kapusty
1 kwaśne jabłko
masło do smażenia
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w
plastry.Następnie każdy plaster nacieramy papryką i białym
pieprzem.Odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce.
2. Po tym czasie plastry mięsa obsmażamy z obu stron na rozgrzanym
oleju.Następnie zalewamy wodą,tak żeby przykryła mięso i dusimy do
miękkości,gdy mięso będzie miękkie odparowujemy cały płyn i przyprawiamy
do smaku solą.
3. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści,drobno kroimy,zalewamy gorącą
woda i gotujemy do miękkości.Gdy kapusta będzie miękka dokładnie ją
odcedzamy.Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,dodajemy
do kapusty,dodajemy masło,tak około 2-3 łyżki.Przyprawiamy solą i
pieprzem i chwilę dusimy.
4. Na talerze nakładamy porcje kapusty i plastry schabu.Podajemy.
5.Smacznego.
Bardzo fajne mięsko, takie duszone lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,bardzo mi zależało,żeby przygotować obiad z jak najmniejszą ilością tłuszczu i bez sosu:)
OdpowiedzUsuńCenię sobie właśnie takie przepisy :) :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję,ja też lubię takie przepisy:)
OdpowiedzUsuńIza rewelacja :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
OdpowiedzUsuń