poniedziałek, 9 listopada 2015

Paprykowy schab duszony podany na czerwonej kapuście.

To danie możemy przygotować na niedzielny obiad.W ten sposób przyrządzony schab jest soczysty,kruchy i mocno paprykowy.Do jego przyprawienia użyłam papryki czerwonej w płatkach ,która nadaje mięsu bardzo, bardzo paprykowego smaku,oraz aromatycznego  białego pieprzu mielonego  od SKWORCU  .Do tego pyszna czerwona kapusta duszona z jabłkiem.Danie możemy podać z ziemniaczkami.Zapraszam:)




Składniki:
pół kilo schabu
sól do smaku
biały pieprz mielony  do smaku
papryka czerwona w płatkach według uznania
 olej
1 główka czerwonej kapusty
1 kwaśne jabłko
masło do smażenia

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plastry.Następnie każdy plaster nacieramy papryką i białym pieprzem.Odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce.
2. Po tym czasie plastry mięsa obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.Następnie zalewamy wodą,tak żeby przykryła mięso i dusimy do miękkości,gdy mięso będzie miękkie odparowujemy cały płyn i przyprawiamy do smaku solą.
3. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści,drobno kroimy,zalewamy gorącą woda i gotujemy do miękkości.Gdy kapusta będzie miękka dokładnie ją odcedzamy.Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,dodajemy do kapusty,dodajemy masło,tak około 2-3 łyżki.Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę dusimy.
4. Na talerze nakładamy porcje kapusty i plastry schabu.Podajemy.
5.Smacznego.


6 komentarzy: