sobota, 28 listopada 2015

Torcik makowo-śmietankowy z roladkami.

Torcik jest prosty a zarazem bardzo pyszny i lekki.Możemy go przygotować na świąteczny stół lub dla gości.Zapraszam:)






Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka suchego zmielonego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Biszkopt na roladę:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki suchego zmielonego maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa śmietankowa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 łyżki żelatyny
kilka łyżek gorącej wody

Dodatkowo:
1 galaretka cytrynowa
kilka łyżek powidła śliwkowego

Wykonanie:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.Na koniec dajemy mąkę,proszek do pieczenia i mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
2.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy.Następnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm 35 cm.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w czystą ściereczkę.Studzimy.
3. Gdy biszkopt na roladę przestygnie smarujemy go powidłem i zwijamy w roladę,następnie kroimy w plastry.
4. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody,następnie studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,wlewamy przestudzoną żelatynę i chwilę ubijamy.
5.Przekrojone krążki biszkoptu przekładamy ubitą śmietaną,smarujemy również wierzch tortu.Następnie na wierzchu układamy roladki.
6. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkie stężenia.Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ja na torcik.Torcik wkładamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
7.Smacznego.

Rady:
 Ja użyłam gotowy suchy mak.Torcik przekładałam w zamkniętej tortownicy.Brzegi wyłożyłam folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz