Składniki:
Biszkopt:
4 jajkapół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka suchego zmielonego maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Biszkopt na roladę:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki suchego zmielonego maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śmietankowa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
cukier puder do smaku
2 łyżki żelatyny
kilka łyżek gorącej wody
Dodatkowo:
1 galaretka cytrynowa
kilka łyżek powidła śliwkowego
Wykonanie:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy
cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i
chwilę ubijamy.Na koniec dajemy mąkę,proszek do pieczenia i
mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej
papierem do pieczenia,o średnicy 23 cm.Pieczemy około 30 minut w
temperaturze 170 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest
upieczony.Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
2.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy
cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i
wodę i chwilę ubijamy.Następnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i
mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia o wymiarach około 24 cm 35 cm.Pieczemy około 15 minut w
temperaturze 170 stopni.Upieczony gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i
zawijamy w czystą ściereczkę.Studzimy.
3. Gdy biszkopt na roladę przestygnie smarujemy go powidłem i zwijamy w roladę,następnie kroimy w plastry.
4. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody,następnie
studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do
smaku,wlewamy przestudzoną żelatynę i chwilę ubijamy.
5.Przekrojone krążki biszkoptu przekładamy ubitą śmietaną,smarujemy również wierzch tortu.Następnie na wierzchu układamy roladki.
6. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do
lekkie stężenia.Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ja na torcik.Torcik
wkładamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.
7.Smacznego.
Rady:
Ja użyłam gotowy suchy mak.Torcik przekładałam w zamkniętej tortownicy.Brzegi wyłożyłam folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz