Jest to mój ulubiony miodownik, który co roku gości na moim świątecznym
stole. Miodowe placki przełożone pyszną serową masą. Najlepiej smakuje
na drugi dzień, gdy placki trochę zmiękną.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 jajko
10 dag masła lub margaryny
1 łyżka oleju
4 łyżki mleka
4 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki cukru
Masa serowa:
1 kg sera na sernik waniliowego(w wiadereczku)
25 dag masła lub margaryny
półtorej szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek mleka
Dodatkowo:
10 dag czekolady mlecznej
Wykonanie:
1. Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko wkładamy do garnka i
roztapiamy, następnie wsypujemy sodę, dokładnie mieszamy i studzimy. Do
mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko i roztopione i
przestudzone składniki, zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam
wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i
zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 5 równych części.
2. Następnie każdą część osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem.
3. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone krążki studzimy.
4. Masło lub margarynę, cukier, jajka i ser przekładamy do miski, następnie
ucieramy na puszystą masę. Utartą masę serową przekładamy do garnka i
gotujemy około 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. W mleku
rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją pod koniec gotowania do masy
serowej i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek.
5. Upieczone i ostudzone placki przekładamy gorącą masą serową.
6. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, następnie roztapiamy ją w kąpieli
wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy ciasto. Ciasto studzimy i wkładamy
do lodówki.
7.Smacznego.
Rady:
Dno tortownicy można wyłożyć papierem do pieczenia, ja piekłam bez i placki nie przywierały.
Pięknie wyszedł i tak zachęcająco wygląda :) :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńSuper blog :) miodownik wygląda przepysznie ^.^
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńAle bym zjadła , pyszny ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia.Polecam upiec:)
UsuńMuszę zrobić to ciasto, zapowiada się wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
Usuńwygląda paetycznie!:)
OdpowiedzUsuń