To danie jest bardzo pyszne i bardzo syte.Soczewica jest bardzo
zdrowa,ma wiele witamin,zawiera bardzo dużo białka.Polecam na bezmięsny
obiad.Do przyprawienia soczewicy użyłam białego pieprzu mielonego
i bardzo aromatycznej mieszanki ziół prowansalskich
od SKWORCU
Zapraszam:)
Składniki:
20 dag czerwonej soczewicy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
zioła prowansalskie według uznania
biały pieprz mielony do smaku
2 szklanki gorącego bulionu warzywnego
dodatkowo:
40 dag makaronu spaghetti
sól do smaku
1 łyżka oliwy
natka pietruszki według uznania
Wykonanie:
1.Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy
olej,wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy cały czas mieszając.
2. Soczewicę płuczemy zimną wodą, osączamy dokładnie i wsypujemy do
smażonej cebuli,następnie wlewamy połowę gorącego bulionu i gotujemy do
miękkości cały czas mieszając,w razie potrzeby dolewamy pozostały
bulion.
3. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat
pomidorowy,zioła prowansalskie,przyprawiamy do smaku solą i białym
pieprzem,smażymy do wyparowania całego płynu i zgęstnienia.
4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy,następnie odcedzamy.
Natkę pietruszki płuczemy i osuszamy,następnie drobno siekamy.
5. Na talerze nakładamy porcja makaronu,nakładamy porcje soczewicy i posypujemy natką pietruszki.Podajemy.
6.Smacznego.
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńFajne połączenie :) Nie jadłam jeszcze takiego spaghetti :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszne,syte i zdrowe.Polecam wypróbować:)
Usuń