wtorek, 3 listopada 2015

Spaghetti z soczewicą.

To danie jest bardzo pyszne i bardzo syte.Soczewica jest bardzo zdrowa,ma wiele witamin,zawiera bardzo dużo białka.Polecam na bezmięsny obiad.Do przyprawienia soczewicy użyłam  białego pieprzu mielonego
i bardzo aromatycznej mieszanki ziół prowansalskich
od SKWORCU
Zapraszam:)




Składniki:
20 dag czerwonej soczewicy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
zioła prowansalskie   według uznania
biały pieprz mielony    do smaku
2 szklanki gorącego bulionu warzywnego

dodatkowo:
40 dag makaronu spaghetti
sól do smaku
1 łyżka oliwy
natka pietruszki według uznania

Wykonanie:
1.Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.W garnku rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy cały czas mieszając.
2. Soczewicę płuczemy zimną wodą, osączamy dokładnie i wsypujemy do smażonej cebuli,następnie wlewamy połowę gorącego bulionu i gotujemy do miękkości cały czas mieszając,w razie potrzeby dolewamy pozostały bulion.
3. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy,zioła prowansalskie,przyprawiamy do smaku solą i białym pieprzem,smażymy do wyparowania całego płynu i zgęstnienia.
4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy,następnie odcedzamy. Natkę pietruszki płuczemy i osuszamy,następnie drobno siekamy.
5. Na talerze nakładamy porcja makaronu,nakładamy porcje soczewicy i posypujemy natką pietruszki.Podajemy.
6.Smacznego.

4 komentarze: