piątek, 20 listopada 2015

Podpłomyki.

Podpłomyki są znakomitą chrupiącą przekąską.Przepis mam z jakiegoś starego zeszytu.Możemy je również przygotować,gdy zastanie nam ciasta z lepienia pierogów.Zapraszam:)




Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
około pół szklanki ciepłej wody
pół łyżeczki soli
olej do smażenia

Wykonanie:
1.Z mąki ,wody i soli zagniatamy ciasto takie jak na pierogi.
2.Ciasto wałkujemy na cienkie płaty na oprószonej mąką stolnicy.Kroimy na kwadraty.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy podpłomyki z obu stron,po kilka chwil.
4.Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5.Podajemy najlepiej od razu po usmażeniu.
6.Smacznego.

Rady:
 Należy uważać przy smażeniu ,ponieważ łatwo się przypalają.

4 komentarze:

  1. Moja babcia zawsze robiła domowy makaron i pamiętam, że prawie połowa ciasta lądowała na blachach, na takim kuchennym piecu. Pycha:)
    Niestety nie mam takiego pieca a nie przyszło mi do głowy wykorzystać patelnię. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić,bo są bardzo smaczne.Ja zawsze robię jak zostanie mi ciasta z lepienia pierogów.

      Usuń
  2. Piekłam takie, ale dawno dawno temu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam znów upiec.
    Dziękuję za komentarz:)

    OdpowiedzUsuń