Ostatnio dostałam dużo orzechów i wpadłam na pomysł żeby przygotować
takie oto batony,bardzo słodkie i bardzo pyszne.Najlepiej smakują gdy
mocno stwardnieją ,z karmelu zrobi się wtedy taka ciągutka.Zapewniam,że
nie można się od nich oderwać.Miód i orzechy to bardzo pyszne
połączenie.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka sody
3 łyżki miodu prawdziwego
12,5 dag masła lub margaryny
Karmel:
1 szklanka orzechów włoskich ( drobno pokrojonych )
5 łyżek cukru
3 łyżki miodu prawdziwego
10 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie na posypanej mąką
stolnicy wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35
cm,wyłożonej folią aluminiową do pieczenia lub papierem.Ciasto nakłuwamy
widelcem.
2. Składniki wkładamy do garnka,chwile gotujemy,aż masa będzie gęsta i
jednolita.Tak przygotowany gorący karmel wykładamy równomiernie na
ciasto.
3. Ciasto pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Upieczony placek studzimy i kroimy w wąskie batoniki.
4.Smacznego.
Aaaaale apetyczne- ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacho, już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacho, już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam:)
UsuńCoś pysznego :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń