To ciasto jest bardzo pyszne i lekko wilgotne.W smaku lekko śmietankowe i cynamonowe.Do tego jeszcze polewa z czekolady.Idealne na podwieczorek.Do upieczenia tego ciasta użyłam niezwykle aromatycznego mielonego cynamonu cejlońskiego od SKWORCU .Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
pół szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka słodkiej śmietanki 30 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki mielonego cynamonu cejlońskiego
Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1.Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym na puszystą masę,następnie dodajemy olej i śmietankę, chwilę miksujemy.Dodajemy mąkę tortową,proszek do pieczenia i cynamon,dokładnie ucieramy na gładką masę.
2.Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 21 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
3.Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy.
4.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej,następnie smarujemy nią ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
5.Po tym czasie kroimy i podajemy.
6.Smacznego.
No to ja się oczywiście częstuję, bo uwielbiam takie smaki i aromaty:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam,wczoraj piekłam to jeszcze mały kawałeczek się znajdzie:)
OdpowiedzUsuńCudne jesienne smaki w pysznym kawałku ciacha...mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz:)
OdpowiedzUsuń