Lody piernikowe?Czemu nie.Idealne,pyszne i pachnące.Jeżeli w Święta
znudzą się Wam ciasta,sałatki,mięsa i bigosy,to proponuję przygotować te
pyszne lody.Zapewniam nie będziecie żałować.Są przygotowane bez
maszynki,ale wyszły bardzo puszyste i delikatne.Takimi lodami możemy
zaskoczyć również gości.Zapraszam:)
Składniki:
3 żółtka
3 łyżki cukru trzcinowego
pół szklanki mleka
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru pudru do smaku
20 dag pierników w czekoladzie ( nadziewanych )
Wykonanie:
1.Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym na puszystą masę.Mleko zagotowujemy z
cukrem waniliowym i przyprawą do piernika,następnie gorące mleko powoli
wlewamy do utartych żółtek,cały czas masę ucieramy.Tak przygotowaną
masę przelewamy do garnka i na wolnym ogniu podgrzewamy,aż masa będzie
gęstnieć ( nie gotujemy ). Gęstą masę studzimy.
2. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem
pudrem,następnie wlewamy przestudzoną masę i ubijamy do połączenia się
składników.Tak przygotowaną masę przekładamy do zamykanego pojemnika i
wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin.W tym czasie masę lodową
często mieszamy.
3. Gdy zauważymy,że masa lodowa zaczyna nam dobrze gęstnieć dodajemy do
niej połowę drobno pokruszonych pierników.Mrozimy dalej do otrzymania
odpowiedniej konsystencji.
4.Lody porcjujemy do miseczek lub pucharków,pozostałe pierniki ścieramy na tarce o dużych oczkach.Posypujemy nimi lody i podajemy.
5.Smacznego.
Rady:
Masę lodową mroziłam około 7 godzin.Mieszałam co pół godziny.
Wow , to musi byc pycha :)
OdpowiedzUsuńDzięki Agata:)Zapewniam,że lody są bardzo,bardzo pyszne:)
UsuńTakich to jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńBogusia polecam wypróbować:)
UsuńAle mi narobiłaś smaku :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaku :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam:)
Usuń