Dzisiaj zapraszam Was na tort urodzinowy,bo właśnie dzisiaj mam urodziny,nie będę pisać które...ale na tort serdecznie zapraszam,który wyszedł mi pyszny i lekki,taki w sam raz.Dodam,że gościom bardzo smakował.Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt makowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki suchego mielonego maku
3 łyżki mąki tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
10 dag mlecznej czekolady
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny spożywczej
Kulki czekoladowe:
12,5 dag masła lub margaryny
10 dag herbatników
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki kakao
5 dag mlecznej czekolady
Dodatkowo:
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy
cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i
jeszcze chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia i
kakao,delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do
pieczenia.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony biszkopt
studzimy.
2.W taki sam sposób jak biszkopt czekoladowy pieczemy biszkopt makowy i jasny.
3. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody,następnie studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i również studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno,dodajemy płynną czekoladę i żelatynę,całość dokładnie ubijamy.
4. Biszkopty przekładamy masą śmietankową,smarujemy również boki i wierzch tortu.
5. Kulki:
Herbatniki bardzo drobno kruszymy.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę,dodajemy
kakao i herbatniki,dokładnie ucieramy.
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.Z masy formujemy kulki i
obtaczamy je w tartej czekoladzie.Kulki układamy na torcie,lekko
wciskając je w masę śmietankową.
6. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią boki i
wierzch tortu.Tort odstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą
noc.
7.Smacznego.
Cudowny! A kulki wyglądają jak Ferrero rocher- ale te w Twoim wykonaniu na pewno lepsze:)Goście mieli radochę i niebo w buzi:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapewniam,że był pyszny,taki lekki:)
UsuńWygląda przepięknie! Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!
OdpowiedzUsuńAniu dziękuję bardzo;)
UsuńIle by nie było to 100 lat życzę ;) :D Piękny torcik !
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:):)
UsuńPyszny i pomysłowy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asia:)
Usuń