Bardzo pożywna i pyszna zupa.Po mimo,że jest z warzyw to jest bardzo
syta.Dopełnieniem tej zupy jest chrupiący chips z boczku.Uwielbiam zupy
kremy i ciągle staram się wymyślać nowe wersje.
Do jej przyprawienia użyłam bardzo aromatycznych ziół i przypraw: białego pieprzu świeżo mielonego , ziół prowansalskich oraz mielonej gałki muszkatołowej od SKWORCU .Zapraszam:)
Składniki:
2 duże ziemniaki
2 średnie cebule
1 średni seler
1 ząbek czosnku
1 duża pietruszka
2 łyżki masła do smażenia
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
zioła prowansalskie według uznania
gałka muszkatołowa mielona według uznania
woda gorąca około 1 litr
20 dag wędzonego boczku
kilka kropli oleju
Wykonanie:
1.Warzywa obieramy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy na mniejsze kawałki.
2.W garnku roztapiamy masło,wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy cały czas mieszając.Uważamy,żeby za mocno warzyw nie przypiec.
3.Przesmażone warzywa zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.Gdy
warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki krem.Na koniec
zupę przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi i gałką
muszkatołową.
4. Boczek kroimy w cienkie plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy
plastry boczku,smażymy z obu stron,aż wytopi się tłuszcz,a boczek będzie
chrupiący.Następnie boczek osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru
tłuszczu.
5.Na talerze nakładamy porcje zupy i chipsy z boczku.Podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Jeżeli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta możemy dolać gorącej wody.Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego.
Ciepła zupa warzywna to jest strzał w dziesiątkę dzisiaj dla mnie ! Pycha :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj u nas zimno i deszczowo,więc taka zupa jest w sam raz:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam:)
Aksamitnie kremowa zupa i chrupiacy kawałeczek boczku - świetne połączenie! Musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńAksamitnie kremowa zupa i chrupiacy kawałeczek boczku - świetne połączenie! Musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapewniam,że była pyszna:)
OdpowiedzUsuń