Taka kapusta to idealny dodatek do drugiego dania.W tej wersji najbardziej smakuje mojej rodzinie. Najczęściej podaję ja z ulubionym mięsem i tłuczonymi ziemniakami. Pyszna, pachnąca, sezonowa i pełna witamin. Polecam.
Potrzebujemy:
1 główka czerwonej kapusty
1 duże kwaśne jabłko
masło do smażenia ( tak około 3 łyżki )
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kapustę drobno kroimy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, gdy kapusta będzie miękka dokładnie odcedzamy.
2. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie razem z masłem dodajemy do kapusty i dusimy przez kilka minut.
3. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco jako dodatek do drugiego dania.
4. Smacznego życzę.
Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Można dać więcej jabłka i masła.
Dodatkowo kapustę można zakwasić sokiem z cytryny lub octem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz