czwartek, 5 listopada 2015

Chrupiące drożdżowe paluszki grissini.

Te paluszki są bardzo pyszne,idealne na przekąskę.Jeżeli zrobimy cieniutkie to będą bardzo chrupiące,a jeżeli zrobimy grubsze to w środku będą pulchne,a zewnątrz chrupiące.Ja je dodatkowo wzbogaciłam  pomidorami suszonymi mielonymi i sproszkowanymi     od  SKWORCU    .Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
4 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka mleka ciepłego
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 jajko
2 łyżeczki pomidorów suszonych mielonych sproszkowanych

Dodatkowo:
masło do posmarowania blaszek
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki tortowej i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,jajko,sól,suszone sproszkowane pomidory,olej i pozostałe ciepłe mleko.


2. Następnie zagniatamy ciasto,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto wyrosło.


3. Po tym czasie urywamy kawałeczki ciasta i toczymy na posypanej mąką pszenną stolnicy cienkie długie paluszki.


4. Paluszki układamy na blasze do pieczenia posmarowanej masłem.


5. Od razu pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.


6.Smacznego.

2 komentarze: