Te paluszki są bardzo pyszne,idealne na przekąskę.Jeżeli zrobimy
cieniutkie to będą bardzo chrupiące,a jeżeli zrobimy grubsze to w środku
będą pulchne,a zewnątrz chrupiące.Ja je dodatkowo wzbogaciłam pomidorami suszonymi mielonymi i sproszkowanymi od SKWORCU .Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
4 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka mleka ciepłego
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 jajko
2 łyżeczki pomidorów suszonych mielonych sproszkowanych
Dodatkowo:
masło do posmarowania blaszek
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem,1 łyżką mąki tortowej i połową ciepłego
mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe
miejsce,żeby podrosły.
Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,jajko,sól,suszone sproszkowane
pomidory,olej i pozostałe ciepłe mleko.
2. Następnie zagniatamy ciasto,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto wyrosło.
3. Po tym czasie urywamy kawałeczki ciasta i toczymy na posypanej mąką pszenną stolnicy cienkie długie paluszki.
4. Paluszki układamy na blasze do pieczenia posmarowanej masłem.
5. Od razu pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
6.Smacznego.
Muszą być bardzo pyszne :) jednego Ci skradnę :)
OdpowiedzUsuńAsia są bardzo smaczne.Zapraszam:)
OdpowiedzUsuń