wtorek, 24 listopada 2015

Naleśniki z nutką cynamonu i cukrem trzcinowym.

Moja rodzina bardzo uwielbia naleśniki,najbardziej z serem,ale ja od czasu do czasu staram się je urozmaicić.Tym razem wymyśliłam odsmażane naleśniki na maśle z cynamonem Cejlońskim od SKWORCU i cukrem trzcinowym i nie ukrywam,że wyszło pysznie.Polecam na podwieczorek.Zapraszam:)

 


Składniki:
 Ciasto:
2 jajka
pół szklanki wody gazowanej
1 szklanka mleka
około 2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
cukier do smaku
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Nadzienie:
25 dag sera białego
cukier do smaku
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko ( możemy pominąć )
pół budyniu waniliowego ( w proszku )

Dodatkowo:
olej do smażenia
masło do smażenia
kawałek laski cynamonu cejlońskiego
cukier trzcinowy

Wykonanie:
 1.Składniki ciasta miksujemy na gładkie ciasto,następnie odstawiamy na pół godziny.Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste dodajemy jeszcze mleka,a gdy wyjdzie zbyt rzadkie dodajemy mąki pszennej. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki.
2.Ser biały ucieramy z cukrem do smaku,cukrem waniliowym,budyniem w proszku i żółtkiem ( jak chcemy to żółtko możemy pominąć ) na gładką masę.
3.Usmażone naleśniki smarujemy serkiem i składamy w trójkąty.
4.Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy naleśniki z jednej strony,następnie obracamy na drugą stronę,naleśniki posypujemy startym na drobnych oczkach cynamonem i cukrem trzcinowym,smażymy chwilę,aż pod wpływem ciepła cukier trzcinowy trochę się rozpuści.Podajemy.
5.Smacznego.

Rady:
Jeżeli nie mamy cynamonu w laskach,możemy użyć cynamon już zmielony.Z przepisu wychodzi około 8 naleśników.

2 komentarze:

  1. Smakowite naleśniczki z serem :) Moje ulubione, muszę niedługo upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:)U mnie naleśniki z serem są najbardziej lubiane:)

    OdpowiedzUsuń