środa, 19 sierpnia 2015

Krucha tarta ze śliwkami i nutką cynamonu.

Uwielbiam takie proste ciasta,robi się je bardzo szybki i są pyszne.Do tarty dodałam śliwki i oprószyłam cynamonem.Podczas pieczenia po całym domu roznosił się cudowny zapach.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka śmietany 12 %
15 dag masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
białko
cukier 1-2 łyżki
około 30 dag śliwek
masło do posmarowania tortownicy
cynamon według uznania

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm,posmarowanej masłem,na cieście zrobić około 5 cm brzeg,następnie lekko docisnąć go do ciasta.
2. Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy,przekrawamy i usuwamy pestki,następnie kroimy je na mniejsze części i układamy na cieście.
3. Brzeg ciasta smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.Ciasto oprószamy cynamonem według uznania.
4. Tartę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Piękne ci wyszło i ślicznie podane, również uwielbiam ciasta ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo za miły komentarz:)
    Ciasta ze śliwkami to moje ulubione ciasta;)

    OdpowiedzUsuń