W tym roku na moich grządkach pojawiło się kilka pięknych cukinii,więc
dzisiaj postanowiłam przygotować zupę krem.Wyszła mi bardzo pyszna,lekko
pikantna za sprawą cząbru i pachnąca za sprawą mieszanki ziół
prowansalskich.Pamiętajmy ,że cząber jest dość pikantny i należy dodać go ostrożnie.Zapraszam.
Składniki:
1 kg cukinii (waga po obraniu i usunięciu pestek )
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalskie
suszony cząber
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy,z cukinii usuwamy pestki ,płuczemy i osuszamy i kroimy na małe kawałki.
2. W garnku roztapiamy masło wrzucamy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy,następnie dodajemy cukinię i również chwilę przesmażamy.
3. Do przesmażonych warzyw wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
4. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy blenderem na gładką masę i
przyprawiamy do smaku solą,pieprzem ziołami prowansalskimi i cząbrem.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz