środa, 19 sierpnia 2015

Marynowane cebulki.

Takie cebulki możemy użyć do sałatek lub dekoracji potraw.Aromatyczne i pyszne.Warto przygotować kilka słoiczków i schować na zimę do spiżarni.Zapraszam:)




Składniki:
Zalewa:
2 szklanki wody
pół szklanki octu 10%
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
pół łyżeczki ziaren gorczycy
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego

Dodatkowo:
około pół kilo małych cebulek
koper

Wykonanie:
1. Składniki zalewy przekładamy do garnka,zagotowujemy i studzimy.
2. Cebulki obieramy i dokładnie myjemy,następnie przekładamy do garnka,zalewamy gorąca wodą i gotujemy około 2-3 minuty,następnie odcedzamy.
3. Cebulki przekładamy do słoików.Zalewamy przestudzoną zalewą,wkładamy koper,zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.
4. Studzimy i przenosimy do spiżarni.
5.Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz