Takie cebulki możemy użyć do sałatek lub dekoracji potraw.Aromatyczne i pyszne.Warto przygotować kilka słoiczków i schować na zimę do spiżarni.Zapraszam:)
Składniki:
Zalewa:
2 szklanki wody
pół szklanki octu 10%
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
pół łyżeczki ziaren gorczycy
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
Dodatkowo:
około pół kilo małych cebulek
koper
Wykonanie:
1. Składniki zalewy przekładamy do garnka,zagotowujemy i studzimy.
2. Cebulki obieramy i dokładnie myjemy,następnie przekładamy do
garnka,zalewamy gorąca wodą i gotujemy około 2-3 minuty,następnie
odcedzamy.
3. Cebulki przekładamy do słoików.Zalewamy przestudzoną zalewą,wkładamy koper,zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut.
4. Studzimy i przenosimy do spiżarni.
5.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz