środa, 19 sierpnia 2015

Śmietankowe ciasto z jeżynami.

Bardzo delikatne w smaku ciasto,lekkie i puszyste.Jeżyny miałam lekko kwaśne,więc przełamują one słodycz ciasta.Polecam do popołudniowej kawy.Zapraszam:)




Składniki:
3 jajka
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 szklanka słodkiej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
2 szklanki jeżyn

Wykonanie:
1. Jajka wbijamy do miski,dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę,następnie dodajemy olej i śmietankę,chwilę ubijamy.Na koniec wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia,dokładnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie układamy je na cieście.
4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni,sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Upieczone studzimy,wyjmujemy z tortownicy,kroimy i podajemy.
6.Smacznego.

2 komentarze: