Na zalewę:
5 szklanek wody ( szklanka o pojemności 250 ml )
1 szklanka octu 10 %
1 kopiasta szklanka cukru
2 łyżki soli
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
5 łyżek musztardy stołowej
Dodatkowo:
ogórki zielone ( około 2 kg )
koper ( baldachim )
ząbki czosnku
Wykonanie pysznych ogórków w musztardzie:
1. Zalewa: Składniki zalewy przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy.
2. Przygotowanie ogórków: Ogórki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie obieramy cieniutko, kroimy w słupki, jeżeli ogórki mają duże pestki to je usuwamy, w małych ogórkach nie ma potrzeby usuwać pestek.
3. Do słoików: Ogórki układamy w słoikach, do każdego słoika wkładamy koper i pół ząbka obranego czosnku. Zalewamy ostudzoną zalewą i dokładnie zakręcamy.
4. Pasteryzowanie: Słoiki z ogórkami gotujemy na niewielkim ogniu 3 minuty od zagotowania.
5. Do spiżarni: Studzimy i przenosimy do spiżarni. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Najlepiej użyć ogórków średniej wielkości, takich żeby nie miały dużych pestek.
Pasteryzować na niewielkim ogniu.
Zalewy wystarczyło mi na 7 słoików o pojemności 250-300 ml.
Bardzo dobre! Ja robię takie w formie plasterków, nie słupków i podaje do obiadu jak sałatkę:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.U mnie właśnie lubią w formie słupków i takie robię.W plasterkach to też fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń