poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Zupa krem z cukinii i ziemniaków.

Uwielbiam takie zupy,mocno warzywne.Takie zupy są bardzo syte i bardzo zdrowe.Zupę podałam z chrupiącymi grzankami i uprażonymi pestkami słonecznika.Jednym słowem:pysznie,tanio i zdrowo.Zapraszam.




Składniki:
 1 średnia cukinia
4 średnie ziemniaki
1 cebula
pół średniego pora
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
pieprz ziołowy do smaku
bazylia suszona
zioła prowansalskie
koperek suszony

dodatkowo:
chleb tostowy na grzanki ( według uznania )
pestki słonecznika ( dowolna ilość )

Wykonanie:
1.Warzywa myjemy,dokładnie osuszamy i obieramy,następnie kroimy na małe kawałki.Przekładamy do garnka,wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości,w razie potrzeby do warzyw dolewamy gorącej wody.
2.Gdy warzywa będę miękkie zupę miksujemy na gładką masę.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i ziołami.
3.Kromki chleba rumienimy na suchej patelni lub opiekamy w tosterze.Pestki słonecznika rumienimy na suchej i gorącej patelni.
4. Na talerze nakładamy porcje zupy,posypujemy prażonym słonecznikiem,podajemy z chrupiącą grzanką.
5.Smacznego.

Rady:
 Ilość wody zależy od tego jak gęstą chcemy mieć zupę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz