Uwielbiam takie zupy,mocno warzywne.Takie zupy są bardzo syte i bardzo
zdrowe.Zupę podałam z chrupiącymi grzankami i uprażonymi pestkami
słonecznika.Jednym słowem:pysznie,tanio i zdrowo.Zapraszam.
Składniki:
1 średnia cukinia
4 średnie ziemniaki
1 cebula
pół średniego pora
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
pieprz ziołowy do smaku
bazylia suszona
zioła prowansalskie
koperek suszony
dodatkowo:
chleb tostowy na grzanki ( według uznania )
pestki słonecznika ( dowolna ilość )
Wykonanie:
1.Warzywa myjemy,dokładnie osuszamy i obieramy,następnie kroimy na małe
kawałki.Przekładamy do garnka,wlewamy bulion warzywny i gotujemy do
miękkości,w razie potrzeby do warzyw dolewamy gorącej wody.
2.Gdy warzywa będę miękkie zupę miksujemy na gładką masę.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i ziołami.
3.Kromki chleba rumienimy na suchej patelni lub opiekamy w tosterze.Pestki słonecznika rumienimy na suchej i gorącej patelni.
4. Na talerze nakładamy porcje zupy,posypujemy prażonym słonecznikiem,podajemy z chrupiącą grzanką.
5.Smacznego.
Rady:
Ilość wody zależy od tego jak gęstą chcemy mieć zupę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz