Trwa sezon na śliwki,warto więc upiec z nimi ciasto.Ja dzisiaj upiekłam
drożdżówkę z kruszonką.Po za czasem oczekiwania ciasto nie jest
pracochłonne.Drożdżówka wyszła taka w sam raz,lekko słodka z nutką
kwaskowatych śliwek.Do tego pyszna kruszonka.Polecam do kubka pysznej
kawy lub herbaty.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
4 dag drożdży
pół szklanki cukru
szczypta soli
około 1 szklanka ciepłego mleka
4 szklanki mąki tortowej
5 dag masła
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Kruszonka:
10 dag masła
10 dag cukru
20 dag mąki tortowej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
około półtora kilograma śliwek
masło do posmarowania blaszki
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,mąki i połową ciepłego
mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe
miejsce,żeby ruszyły.
Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę.
Masło roztapiamy i studzimy.
Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,szczyptę soli,utarte jajka,stopione i
przestudzone masło,zagniatamy mięciutkie ciasto,w razie potrzeby
dolewamy pozostałe ciepłe mleko.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na
około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki posmarowanej masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy,przekrawamy na pół i usuwamy pestki,następnie układamy je na cieście skórką do ciasta.
3. Podane składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami
palców aż powstaną małe grudki.Tak przygotowaną kruszonką posypujemy
ciasto.
4. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Smacznego.
Super, ale mi ochoty narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam,poczęstuję,bo jeszcze jest:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, uwielbiam takie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Bogusia:)
OdpowiedzUsuń