W tym roku w moim ogródku mam piękne i pyszne jeżyny.Dzisiaj
postanowiłam upiec z nimi ciasto.Wyszło bardzo
pyszne,mięciutkie,delikatne,owoce nadają mu lekkiej
kwaskowatości.Zapewniam ,że nie można się od niego oderwać.Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła lub margaryny
Kruszonka:
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
20 mąki tortowej
Dodatkowo:
około 3 szklanki jeżyn
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę przekładamy do garnka,roztapiamy i lekko studzimy.
Jajka wbijamy do miski,dodajemy cukier i ubijamy na puszystą
masę,następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia,chwilę
miksujemy,na koniec wlewamy przestudzone masło lub
margarynę,miksujemy,aż masa będzie gładka.
2. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
3. Składniki kruszonki przekładamy do miski,następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
4. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie układamy na cieście.Jeżyny posypujemy kruszonką.
5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Ciasto
sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy,wyjmujemy z
blaszki,kroimy i podajemy.
6.Smacznego.
Pychotka, uwielbiam ciasta z owocami i kruszonką - do tego kubeczek mleczka i nie ma nic lepszego ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu,ja też uwielbiam,ale bez mleka;)
OdpowiedzUsuń