niedziela, 23 sierpnia 2015

Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką.

W tym roku w moim ogródku mam piękne i pyszne jeżyny.Dzisiaj postanowiłam upiec z nimi ciasto.Wyszło bardzo pyszne,mięciutkie,delikatne,owoce nadają mu lekkiej kwaskowatości.Zapewniam ,że nie można się od niego oderwać.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag masła lub margaryny

Kruszonka:
10 dag masła lub margaryny
10 dag cukru
20 mąki tortowej

Dodatkowo:
około 3 szklanki jeżyn

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę przekładamy do garnka,roztapiamy i lekko studzimy. Jajka wbijamy do miski,dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę,następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia,chwilę miksujemy,na koniec wlewamy przestudzone masło lub margarynę,miksujemy,aż masa będzie gładka.
2. Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
3. Składniki kruszonki przekładamy do miski,następnie rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
4. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie układamy na cieście.Jeżyny posypujemy kruszonką.
5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy,wyjmujemy z blaszki,kroimy i podajemy.
6.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Pychotka, uwielbiam ciasta z owocami i kruszonką - do tego kubeczek mleczka i nie ma nic lepszego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Aniu,ja też uwielbiam,ale bez mleka;)

    OdpowiedzUsuń