czwartek, 27 sierpnia 2015

Wytrawne ciasto serowe z pomidorkami koktajlowymi.

Bardzo lubię takie wytrawne ciasta,idealne na letni obiad.Pyszna masa serowa zapieczona w kruchym cieście,do tego pachnące pomidorki.Ponieważ ser feta jest słony masy serowej już nie solimy.Ciasto serowe smakuje również na zimno.Możemy podać je z ulubioną sałatką lub udekorowane ketchupem.Zapraszam.




Składniki:
 półtorej szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżka śmietany 12 %
15 dag masła lub margaryny

Masa serowa:
3 jajka
pół szklanki śmietany 12 %
2 ząbki czosnku
30 dag sera feta ( ja użyłam półtłustego )
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka suszonej bazylii
pieprz czarny mielony do smaku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania formy
listki bazylii do dekoracji
25 dag pomidorków koktajlowych

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wkładamy do lodówki.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,posmarowanej masłem.Z ciasta również formujemy kilkucentymetrowy brzeg.Ciasto nakłuwamy widelcem.


2. Ser feta,śmietanę,jajka i obrany czosnek przekładamy do miski,następnie za pomocą blendera miksujemy na gładką masę.Do masy dodajemy bazylię,pieprz i koperek,mieszamy.


 3.Masę serową wylewamy na ciasto.Pomidorki koktajlowe myjemy i dokładnie osuszamy,następnie układamy je na masie serowej.


4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Do zrumienienia się ciasta i zapieczenia masy serowej.


5.Smacznego.

2 komentarze: