Składniki:
półtorej szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 łyżka śmietany 12 %
15 dag masła lub margaryny
Masa serowa:
3 jajka
pół szklanki śmietany 12 %
2 ząbki czosnku
30 dag sera feta ( ja użyłam półtłustego )
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka suszonej bazylii
pieprz czarny mielony do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania formy
listki bazylii do dekoracji
25 dag pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i wkładamy do lodówki.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm,posmarowanej masłem.Z ciasta również formujemy kilkucentymetrowy brzeg.Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Ser feta,śmietanę,jajka i obrany czosnek przekładamy do miski,następnie za pomocą blendera miksujemy na gładką masę.Do masy dodajemy bazylię,pieprz i koperek,mieszamy.
3.Masę serową wylewamy na ciasto.Pomidorki koktajlowe myjemy i dokładnie osuszamy,następnie układamy je na masie serowej.
4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Do zrumienienia się ciasta i zapieczenia masy serowej.
5.Smacznego.
Super to wygląda i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia,było pyszne.:)
Usuń