Zaintrygowało mnie ciasto z cukinią,więc postanowiłam je upiec.Wyszło
tak pyszne, że nie można się od niego oderwać .Mocno czekoladowe i
idealnie wilgotne. Smak cukinii nie jest wyczuwalny, więc nawet trudno się
domyślić,że jest z dodatkiem cukinii. Zapraszam:)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki oleju ( 125 ml )
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki tortowej
8 kopiastych łyżek kakao
pół łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 szklanki cukinii ( startej na tarce o dużych oczkach )
Na polewę:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Wykonanie pysznego ciasta z cukinią:
1. Cukinię myjemy, osuszamy, cieniutko obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na
tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki. Cukinię przekładamy na
sitko i osączamy ewentualnie z soku.
2. Masło przekładamy do miski i ucieramy na puszystą masę, dodajemy
cukier, cukier waniliowy i olej, ucieramy przez kilka minut, wbijamy jajka i
ucieramy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę
oczyszczoną, jogurt naturalny, kakao i ucieramy do połączenia się
składników. Na koniec dodajemy cukinie i mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z formy.
5. Polewa: Cukier i kakao mieszamy z odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta
papka, dodajemy masło lub margarynę. Gotujemy na małym ogniu cały czas
mieszając do połączenia się składników. Polewę zdejmujemy z ognia i
jeszcze mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
6. Przygotowaną polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
7. Smacznego.
Rady:
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Robiłam podobne i bardzo nam zasmakowało! A w przepisie chochlik Ci coś podmienił - masz 2 razy kakao a powinna być chyba 1 łyżeczka proszku do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńWidziałam Twoje ciasto,wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńTeraz widzę,że mam błąd,a czytałam tyle razy,fakt powinna być łyżeczka proszku,już poprawiam.