Ciasto:
3 jajka
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
pół łyżeczki mielonego imbiru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych
Dodatkowo:
około 30 dag śliwek
Wykonanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,następnie dodajemy olej i przyprawy,dokładnie ubijamy.
2.Do masy dodajemy obie mąki,wiórki kokosowe i proszek do pieczenia,dokładnie mieszamy.
3.Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm.
4.Śliwki myjemy,dokładnie osuszamy,przekrawamy na pół i usuwamy pestki.Przygotowane śliwki układamy na cieście.
5. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.Studzimy,wyjmujemy z formy,kroimy i podajemy.
6.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz