Pierwszy raz piekłam taki warzywny pasztet i na pewno nie ostatni. Z przepisu
wyszło mi dwie foremki pasztetu. Jest bardzo pyszny. Możemy go podać na
gorąco lub na zimno. Zapraszam:)
Składniki:
4 szklanki startej na dużych oczkach cukinii
40 dag pieczarek
5 jajek
półtorej szklanki bułki tartej
1 ząbek czosnku
2 średnie cebule
3 średnie marchewki
20 dag sera żółtego
olej do smażenia
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego koperku
sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
bułka tarta ( do posypania foremek )
olej (do posmarowania foremek i pasztetu )
2 foremki aluminiowe ( o pojemności 1 litr każda )
Wykonanie:
1. Cukinię myjemy, obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych
oczkach, następnie odmierzamy 4 szklanki i odciskamy z nadmiaru soku.
2. Marchewki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i
czosnek obieramy, następnie drobno kroimy. Pieczarki
obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie półplasterki.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę
przesmażamy, dodajemy pieczarki i marchewkę, smażymy przez kilka minut
cały czas mieszając.Warzywa powinny trochę zmięknąć. Studzimy.
4. Odciśniętą cukinię przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę
tartą, przesmażone i ostudzone warzywa z pieczarkami, koperek, zioła
prowansalskie, paprykę w proszku, ser żółty, dokładnie mieszamy i
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Foremki aluminiowe smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Do tak
przygotowanych foremek przekładamy masę warzywną, lekko ubijamy. Pasztet z
wierzchu smarujemy olejem.
6. Pasztet pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
7.Smacznego.
Ale smakowite pasztecicho:) Ja nigdy z samych warzyw nie robiłam- przekonałaś mnie!
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić,bo jest pyszny.Można jeść na ciepło i na zimno:)
OdpowiedzUsuń