Pyszne i wilgotne ciasto.Smakiem przypomina sernik,ale jest pieczone bez tłuszczu.Idealnie smakuje z morelami.Zapraszam:)
Składniki:
50 dag sera białego ( u mnie półtłusty )
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
5 jajek
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bułka tarta do posypania foremki
masło do posmarowania papieru
około 50 dag moreli
Wykonanie:
1. Jajka wbijamy do miski,dodajemy oba cukry i ubijamy na puszysta masę.
2. Ser biały przeciskamy przez praskę lub mielimy,następnie dodajemy razem z
mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia do ubitych jajek.Chwilę
razem miksujemy.
3. Masę serową przekładamy tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą,o średnicy 25 cm.
4. Morele płuczemy i dokładnie osuszamy,przekrawamy na pół i usuwamy pestki,następnie układamy na cieście.
5. Ciasto serowe pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni.Studzimy i wyjmujemy z tortownicy.
6.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz