środa, 19 sierpnia 2015

Pasztet z cukinii i pieczarek.

Pierwszy raz piekłam taki warzywny pasztet i na pewno nie ostatni. Z przepisu wyszło mi dwie foremki pasztetu. Jest bardzo pyszny. Możemy go podać na gorąco lub na zimno. Zapraszam:)




Składniki:
4 szklanki startej na dużych oczkach cukinii
40 dag pieczarek
5 jajek
półtorej szklanki bułki tartej
1 ząbek czosnku
2 średnie cebule
3 średnie marchewki
20 dag sera żółtego
olej do smażenia
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonego koperku
sól i pieprz do smaku

dodatkowo:
bułka tarta ( do posypania foremek )
olej (do posmarowania foremek i pasztetu )
2 foremki aluminiowe ( o pojemności 1 litr każda )

Wykonanie:

1. Cukinię myjemy, obieramy, usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odmierzamy 4 szklanki i odciskamy z nadmiaru soku.

2. Marchewki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, następnie drobno kroimy. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie półplasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, dodajemy pieczarki i marchewkę, smażymy przez kilka minut cały czas mieszając.Warzywa powinny trochę zmięknąć. Studzimy.

4. Odciśniętą cukinię przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, przesmażone i ostudzone warzywa z pieczarkami, koperek, zioła prowansalskie, paprykę w proszku, ser żółty, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Foremki aluminiowe smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek przekładamy masę warzywną, lekko ubijamy. Pasztet z wierzchu smarujemy olejem.

6. Pasztet pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

7.Smacznego.

2 komentarze:

  1. Ale smakowite pasztecicho:) Ja nigdy z samych warzyw nie robiłam- przekonałaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam zrobić,bo jest pyszny.Można jeść na ciepło i na zimno:)

    OdpowiedzUsuń