piątek, 14 sierpnia 2015

Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką.

Trwa sezon na śliwki,warto więc upiec z nimi ciasto.Ja dzisiaj upiekłam drożdżówkę z kruszonką.Po za czasem oczekiwania ciasto nie jest pracochłonne.Drożdżówka wyszła taka w sam raz,lekko słodka z nutką kwaskowatych śliwek.Do tego pyszna kruszonka.Polecam do kubka pysznej kawy lub herbaty.Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
3 jajka
4 dag drożdży
pół szklanki cukru
szczypta soli
około 1 szklanka ciepłego mleka
4 szklanki mąki tortowej
5 dag masła
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Kruszonka:
10 dag masła
10 dag cukru
20 dag mąki tortowej

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
około półtora kilograma śliwek
masło do posmarowania blaszki

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce,żeby ruszyły. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,szczyptę soli,utarte jajka,stopione i przestudzone masło,zagniatamy mięciutkie ciasto,w razie potrzeby dolewamy pozostałe ciepłe mleko.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.


2. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki posmarowanej masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy,przekrawamy na pół i usuwamy pestki,następnie układamy je na cieście skórką do ciasta.


3. Podane składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto.


4. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.


5.Smacznego.

4 komentarze: