Mam nadzieję, że kolejny rok będzie również owocny w odwiedziny, komentarze i przepisy. Dziękuję również za przesłane zdjęcia potraw, które przygotowaliście według moich przepisów.
,, To co robię, to zawsze robię z wielkim sercem, pasją i zaangażowaniem''
Z tej okazji zapraszam na torcik, który wyszedł mi idealnie pyszny. Niezwykle mięciutkie ciasto przełożone kremem serowo - śmietankowym i dżemem z czarnej porzeczki, oczywiście z dżemem domowej roboty, bo taki jest najlepszy. Tort polecam również na podwieczorek i dla gości. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
10 łyżek oleju rzepakowego
8 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem serowo-śmietankowy:
25 dag serka mascarpone
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 kopiasta łyżka żelatyny
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki ( najlepiej domowej roboty )
1 szklanka śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
1 płaska łyżka żelatyny
dowolna cukrowa posypka
Wykonanie:
1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ciepłą wodę i olej,
ucieramy kilka minut. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę
tortową, następnie dokładnie ucieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie
mieszamy z ciastem.
2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do
pieczenia. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45
minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i
przekrawamy na dwa krążki.
3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier
puder do smaku, i ubijamy, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i
dokładnie ubijamy.
4. Jeden krążek ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy tężejący krem i kolejny krążek ciasta.
5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie jeszcze ciepłą smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
6. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy
przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Za pomocą szprycy na torcie
wyciskamy rozetki.
7. Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem dekorujemy cukrową posypką. Kroimy i podajemy.
8. Smacznego.
Wygląda przesmacznie, chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam na kawałeczek:)
UsuńPiękny torcik ! Gratuluje roczku ;) i życzę jak najdłuższego blogowania :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńMam nadzieję, że moje blogowanie będzie trwać, trwać i trwać......:)
Super torcik. Izuś wszystkiego naj i gratuluję :-)
OdpowiedzUsuńSuper torcik. Izuś wszystkiego naj i gratuluję :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Bardzo:):)
UsuńIza wszystkiego najlepszego i dalszych sukcesów w blogowaniu :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia:)
UsuńKolejnych lat blogowania i dzielenia się takimi pysznymi przepisami:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za tak miły komentarz:)
Usuń