sobota, 12 marca 2016

Tort W-Z z kremem serowo-śmietankowym i Rok Bloga

Dokładnie 8 marca 2015 r. powstał mój blog kulinarny. Pomimo moich wielkich obaw czy będzie ktoś zaglądał na mój blog i czy sobie poradzę z jego prowadzeniem, to odwiedziło go prawie 60 tyś. osób, bardzo dziękuję za każde odwiedziny i pozostawione komentarze ( starałam się na wszystkie odpowiedzieć ). W ciągu tego roku dodałam prawie 500 postów. Najczęściej czytanym był  Mój udział w programie ,, Przepis Dnia'' . Pierwszym przepisem jakim dodałam było Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i karmelizowaną marchewką
Mam nadzieję, że kolejny rok będzie również owocny w odwiedziny, komentarze i przepisy. Dziękuję również za przesłane zdjęcia potraw, które przygotowaliście według moich przepisów.

,, To co robię, to zawsze robię z wielkim sercem, pasją i zaangażowaniem''

Z tej okazji zapraszam na torcik, który wyszedł mi idealnie pyszny. Niezwykle mięciutkie ciasto przełożone kremem serowo - śmietankowym i dżemem z czarnej porzeczki, oczywiście z dżemem domowej roboty, bo taki jest najlepszy. Tort polecam również na podwieczorek i dla gości. Zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
półtorej szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
10 łyżek oleju rzepakowego
8 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem serowo-śmietankowy:
25 dag serka mascarpone
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
1 kopiasta łyżka żelatyny
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki ( najlepiej domowej roboty )
1 szklanka śmietany kremówki 30%
cukier puder do smaku
1 płaska łyżka żelatyny
dowolna cukrowa posypka



Wykonanie:


1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ciepłą wodę i olej, ucieramy kilka minut. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę tortową, następnie dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie mieszamy z ciastem.

2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, i ubijamy, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.

4. Jeden krążek ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy tężejący krem i kolejny krążek ciasta.

5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie jeszcze ciepłą smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy do zastygnięcia polewy.

6. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Za pomocą szprycy na torcie wyciskamy rozetki.

7. Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem dekorujemy cukrową posypką. Kroimy i podajemy.

8. Smacznego.


11 komentarzy:

  1. Wygląda przesmacznie, chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny torcik ! Gratuluje roczku ;) i życzę jak najdłuższego blogowania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:)
      Mam nadzieję, że moje blogowanie będzie trwać, trwać i trwać......:)

      Usuń
  3. Super torcik. Izuś wszystkiego naj i gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super torcik. Izuś wszystkiego naj i gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Iza wszystkiego najlepszego i dalszych sukcesów w blogowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejnych lat blogowania i dzielenia się takimi pysznymi przepisami:)

    OdpowiedzUsuń