sobota, 19 marca 2016

Chlebki Wielkanocne do koszyka.

Pyszne, maślane i bardzo pulchne chlebki. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk. Możemy je upiec do Wielkanocnego koszyka. Zapraszam:)




Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
1 jajko
5 dag masła
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową ciepłego mleka. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu. Masło roztapiamy i lekko studzimy.

2. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, jajko, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na posypanej mąką stolnicy formujemy podłużne chlebki. Chlebki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem chlebki z wierzchu nacinamy nożem.

4. Po tym czasie chlebki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do zrumienienia.

5.Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Super są takie domowe chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto trochę się natrudzić, bo chlebki wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto trochę się natrudzić, bo chlebki wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne chlebusie, a jak domowe to wiadomo, że smakują podwójnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. My akurat bardzo uwielbiamy domowe pieczywo. Takie jest najlepsze:)

      Usuń