Pyszne, maślane i bardzo pulchne chlebki. Z przepisu wyszło mi 8 sztuk. Możemy je upiec do Wielkanocnego koszyka. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
1 jajko
5 dag masła
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową ciepłego
mleka. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w
ciepłym miejscu.
Masło roztapiamy i lekko studzimy.
2. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, jajko, masło i
stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Następnie
ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym
miejscu, żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na posypanej mąką stolnicy
formujemy podłużne chlebki. Chlebki układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe
miejsce. Przed pieczeniem chlebki z wierzchu nacinamy nożem.
4. Po tym czasie chlebki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do zrumienienia.
5.Smacznego.
Super są takie domowe chlebki :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, że super:)
UsuńWarto trochę się natrudzić, bo chlebki wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWarto trochę się natrudzić, bo chlebki wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
UsuńFajne chlebusie, a jak domowe to wiadomo, że smakują podwójnie:)
OdpowiedzUsuńDzięki. My akurat bardzo uwielbiamy domowe pieczywo. Takie jest najlepsze:)
Usuń