Pyszna i bardzo zdrowa sałatka. Do tego bardzo pożywna i szybka w
wykonaniu. Może być na przekąskę, ale również i na obiad. Z przepisu
wychodzi 2 spore porcje. Do przyprawienia tej sałatki użyłam białego pieprzu mielonego oraz sproszkowanego młodego jęczmienia od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 duża marchewka
2 jajka
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
suszony koperek według uznania
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 płaska łyżeczka młodego sproszkowanego jęczmienia
2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy na gęstym
sicie, Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy
do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Ugotowaną kaszę studzimy.
2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w kostkę.
3. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Podajemy i smacznego.
5. Smacznego.
Nie próbowałam jeszcze sałatki z dodatkiem młodego jęczmienia, ale chętnie przetestuję:)
OdpowiedzUsuńMnie osobiście bardzo smakowała:) Młody jęczmień ma trochę trawiasty smak i ,,trzeba go polubić'', zwłaszcza, że jest bardzo zdrowy.:)
UsuńZ chęcią bym spróbowała takiej sałateczki :)
OdpowiedzUsuńPolecam i zapraszam:)
UsuńTak się wczytuję co to te białe.. a to jajka :-)
OdpowiedzUsuńJajka, jajka......tylko tak grubo pokroiłam,a miała być ładna mała kostka:)
UsuńSame pyszności :)
OdpowiedzUsuń