niedziela, 20 marca 2016

Ciasto wielkanocne ,,Jajko sadzone''

Gdy przygotowałam to ciasto każdemu skojarzyło się z jajkiem sadzonym, taki miałam właśnie zamiar, zaskoczyć tak prostym ciastem. Możemy je przygotować na świąteczny stół. Ciasto jest proste i łatwe w przygotowaniu, a do tego pyszne. Zapraszam:)




Składniki:

 Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
10 dag białej czekolady
ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i dokładnie ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy.

2. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie lekko studzimy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie ubijamy (jeżeli chcemy możemy dodać cukru do smaku, to zależy jak słodką chcemy śmietanę ). Ubitą śmietanę wykładamy równomiernie na biszkopcie.

3. Brzoskwinie osączamy dokładnie z zalewy i układamy w równych rzędach na bitej śmietanie, lekko je wciskając. Ciasto odstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie kroimy w kwadraty, tak, żeby w każdym kwadracie znalazła się połówka brzoskwini.

4.Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Super pomysł:) Z przyjemnością zjadłabym taką kosteczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho wygląda naprawdę jak jajeczko sadzone z tym że na słodko ;) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki miałam zamiar, żeby tak wyglądało i się udało:)

      Usuń
  3. Izunia super to wymyśliłaś :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń