Gdy przygotowałam to ciasto każdemu skojarzyło się z jajkiem
sadzonym, taki miałam właśnie zamiar, zaskoczyć tak prostym ciastem. Możemy
je przygotować na świąteczny stół. Ciasto jest proste i łatwe w
przygotowaniu, a do tego pyszne. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa śmietankowa:
1 szklanka śmietany kremówki 30 %
10 dag białej czekolady
ewentualnie cukier puder do smaku
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
Wykonanie:
1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i
ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i
dokładnie ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do
pieczenia, delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 35 cm wyłożonej
papierem do pieczenia, następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze
170 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.
Upieczony biszkopt studzimy.
2. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli
wodnej, następnie lekko studzimy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na
sztywno, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie ubijamy (jeżeli
chcemy możemy dodać cukru do smaku, to zależy jak słodką chcemy śmietanę
).
Ubitą śmietanę wykładamy równomiernie na biszkopcie.
3. Brzoskwinie osączamy dokładnie z zalewy i układamy w równych rzędach na
bitej śmietanie, lekko je wciskając. Ciasto odstawiamy do lodówki do
stężenia. Po tym czasie kroimy w kwadraty, tak, żeby w każdym kwadracie znalazła się połówka brzoskwini.
4.Smacznego.
Super pomysł:) Z przyjemnością zjadłabym taką kosteczkę;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i już częstuję:)
UsuńCiacho wygląda naprawdę jak jajeczko sadzone z tym że na słodko ;) :-)
OdpowiedzUsuńTaki miałam zamiar, żeby tak wyglądało i się udało:)
UsuńIzunia super to wymyśliłaś :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia i również pozdrawiam:)
Usuń