poniedziałek, 28 marca 2016

Sernik ,, Zebra ''.

Ten sernik jest przepyszny, niezwykle mięciutki i delikatny w smaku, śmietana kremówka sprawia, że sernik jest bardzo puszysty. Piekłam go pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki krupczatki
2 jajka
1 szklanka cukru
2 kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka kremówki 30 %
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe
3 łyżki kakao

Dodatkowo:
2-3 łyżki bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser, miksujemy do połączenia się składników.

3. Masę serową dzielimy na dwie równe części, do jednej dajemy kakao i dokładnie miksujemy.

4. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.

5. Na ciasto wlewamy masę serową jasną, na środek wlewamy ciemną i łyżką mieszamy, tak ,żeby powstała zebra.

6. Sernik pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 160 stopni do zrumienienia. Studzimy w blaszce ( najlepiej kilka godzin w lodówce ). Następnie wyjmujemy, kroimy i podajemy.

7. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru na pół litra mleka każdy.

5 komentarzy:

  1. Izuś wygląda wspaniale. Jestem pewna, że jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Izuś wygląda wspaniale. Jestem pewna, że jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Marzenko:) Nie ukrywam, że był pyszny. Zapraszam na kawałeczek:)

      Usuń