Ten sernik jest przepyszny, niezwykle mięciutki i delikatny w smaku,
śmietana kremówka sprawia, że sernik jest bardzo puszysty. Piekłam go
pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki mąki krupczatki
2 jajka
1 szklanka cukru
2 kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowego w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka kremówki 30 %
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
2-3 łyżki bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy śmietankę
kremówkę i chwilę miksujemy, wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser,
miksujemy do połączenia się składników.
3. Masę serową dzielimy na dwie równe części, do jednej dajemy kakao i dokładnie miksujemy.
4. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, posypujemy
bułką tartą i nakłuwamy widelcem.
5. Na ciasto wlewamy masę serową jasną, na środek wlewamy ciemną i łyżką mieszamy, tak ,żeby powstała zebra.
6. Sernik pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 160 stopni do
zrumienienia. Studzimy w blaszce ( najlepiej kilka godzin w lodówce ).
Następnie wyjmujemy, kroimy i podajemy.
7. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru na pół litra mleka każdy.
Izuś wygląda wspaniale. Jestem pewna, że jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńIzuś wygląda wspaniale. Jestem pewna, że jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńHej Marzenko:) Nie ukrywam, że był pyszny. Zapraszam na kawałeczek:)
UsuńPiękny i smaczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
Usuń