sobota, 5 marca 2016

Pulpeciki pietruszkowe w koperkowym sosie.

Delikatne pulpeciki z dużą ilością aromatycznej, suszonej natki pietruszki w koperkowo-śmietankowym sosie to moja propozycja na pyszny obiad. Do przyprawienia tego dania użyłam białego pieprzu mielonego , przyprawy do gulaszu oraz suszonej natki pietruszki od SKWORCU . Zapraszam:)




Składniki:

 Pulpeciki:
40 dag surowej szynki wieprzowej
2 jajka
1 bułka namoczona i odciśnięta
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia

Sos:
1 średnia cebula
1 szklanka śmietany 12 %
1 płaska łyżki mąki pszennej
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
koperek suszony według uznania

Dodatkowo:
30 dag dowolnego makaronu
sól do gotowania
1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w maszynce. Następnie do mięsa wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i natkę pietruszki, dokładnie mieszamy.
2. Z masy mięsnej formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie pulpeciki obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do garnka razem z obsmażonymi pulpeciki i gotujemy do miękkości.
4. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną gorącego wywaru z pulpecików, następnie wlewamy do pulpecików, zagotowujemy, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy.
6. Na talerze nakładamy porcje makaronu, pulpecików i sosu. Podajemy.
7. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz