Delikatne pulpeciki z dużą ilością aromatycznej, suszonej natki
pietruszki w koperkowo-śmietankowym sosie to moja propozycja na pyszny
obiad. Do przyprawienia tego dania użyłam białego pieprzu mielonego , przyprawy do gulaszu oraz suszonej natki pietruszki od SKWORCU . Zapraszam:)
Składniki:
Pulpeciki:
40 dag surowej szynki wieprzowej
2 jajka
1 bułka namoczona i odciśnięta
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
Sos:
1 średnia cebula
1 szklanka śmietany 12 %
1 płaska łyżki mąki pszennej
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
koperek suszony według uznania
Dodatkowo:
30 dag dowolnego makaronu
sól do gotowania
1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z
bułką w maszynce. Następnie do mięsa wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i
natkę pietruszki, dokładnie mieszamy.
2. Z masy mięsnej formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy je w bułce
tartej. Następnie pulpeciki obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich
stron.
3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do garnka razem z obsmażonymi pulpeciki i gotujemy do miękkości.
4. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną gorącego wywaru z pulpecików,
następnie wlewamy do pulpecików, zagotowujemy, dodajemy koperek i
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy.
6. Na talerze nakładamy porcje makaronu, pulpecików i sosu. Podajemy.
7. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz