czwartek, 10 marca 2016

Zupa pomidorowa z naleśnikiem i ziołowym twarożkiem.

Moja rodzina uwielbia pomidorową z ryżem lub domowym makaronem, ale tym razem przygotowałam zupę z naleśnikiem i ziołowym twarożkiem. Wyszło pysznie i aromatycznie. Taka miła odmiana od tradycyjnej pomidorowej. Do przygotowania zupy użyłam aromatycznych ziół i przypraw: suszonej natki pietruszki , białego pieprzu mielonego oraz ziół prowansalskich od SKWORCU .Zapraszam:)




Składniki:

1 udko z kurczaka
2 marchewki
2 pietruszki
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka śmietany 12 %
1 łyżka mąki pszennej
suszona natka pietruszki według uznania
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku

Naleśniki:
2 jajka
półtorej szklanki mleka
około 1 szklanka mąki pszennej
1 szczypta soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo:
olej do smażenia
20 dag serka ziołowego

Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka. Marchewki i pietruszki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do mięsa. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.

2. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je, a wywar przecedzamy. Warzywa wrzucamy z powrotem do przecedzonego wywaru. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru, przelewamy do zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem białym.

3. Składniki na naleśniki miksujemy na gładkie odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone naleśniki zwijamy w ruloniki i kroimy jak makaron.

4. Na talerze nakładamy porcje zupy, pokrojonych naleśników i serka ziołowego. Podajemy.

5. Smacznego.

Rady:
Mięso możemy użyć do drugiego dania.


7 komentarzy:

  1. Ciekawie podana zupa, kiedyś jadłam pomidorową z żółtym serem i grzankami czosnkowymi - taka miła odmiana od tradycyjnej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, zupka wygląda pysznie, chociaż z nalesnikiem jeszcze nie jadłam, na pewno by mi smakowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z tym naleśnikiem :)pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pomidorową, ale z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń