środa, 16 marca 2016

Słodkie bułeczki ,,Wielkanocne zajączki''

Bułeczki są bardzo pyszne, pulchne i słodkie. Możemy je upiec do wielkanocnego koszyka. Z przepisu wychodzi 8 sporych zajączków. Zapraszam:)




Składniki:
 Ciasto:
3 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki oleju

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru,mąki i połową ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy jajko,cukier,cukier waniliowy,olej,wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę,żeby wyrosło.


2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części.Każdą część wałkujemy na podłużny placek.Z jednej strony nacinamy formując uszy,każde ucho odwijamy na drugą stronę.


 3.Uformowane zajączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.


4.Przed pieczeniem każdemu zajączkami robimy oczy.Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


5.Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Iza śliczne te bułeczki , fajnie je wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super bułeczki :) Pięknie będą wyglądały na stole i w koszyczku Wielkanocnym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Wymyśliłam je właśnie z myślą do koszyczka:)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń